Prečo práve liatina?

Liatina sa používa na výrobu riadu už stáročia. Prečo? Jedná sa o kvalitne spracovaný materiál – zliatina železa a uhlíka. Má výbornú tepelnú vodivosť a je zdravotne nezávadná, neobsahuje žiadne škodlivé prímesy. Postupom času sa začali vyrábať liatinové výrobky so smaltovaným povrchom. K dispozícii máme liatinové grilovacie platne, liatinové panvice s odnímateľnými rúčkami, zapekacie misy či dokonca liatinové kotlíky s vnútornou smaltovanou vrstvou.

Liatinová platňa kruh

Základné informácie o surovej liatine

Aby liatinové výrobky spĺňali svoje vlastnosti – nepriľnavosť povrchu, treba sa o ne patrične starať.

Ako správne používať liatinový riad

Pred prvým použitím umyte riad v horúcej vode, bez zaponátov najlepšie jemnou špongiou. Ihneď vytrite dosucha. Vnútornú časť potrite olejom a nechajte ho poriadne prehriať. Tým sa povrch liatiny naimpregnuje, pretože póry sa roztiahnu a olej nasajú. Po vychladnutí zvyšný olej utrite papierovou utierkou. Práve týmto postupom sa podporuje nepriľnavosť povrchu liatinového riadu, a zároveň si riad ochránite pred koróziou. Po dovarení opäť umyte len v horúcej vode, vysušte a pretrite povrch olejom. Liatinové riady vyrobené zo surovej liatiny nie sú vhodné na skladovanie jedla, pretože hrozí riziko rýchlejšieho vzniku korózie.

Liatinový riad je prakticky nezničiteľný. Nemusíte sa báť poškriabania povrchu. Je možné ho používať na plynovom aj indukčnom šporáku. V minulosti sa varilo v liatinových hrncoch tak, že boli ukladané priamo na pahrebu, pričom k tomu boli prispôsobené aj ich pokrievky. Jediné, čo by Vás mohlo od liatiny odradiť, je jej váha. Osobne si však myslím, že všetky výhody liatinového riadu uprednostníte a na vyššiu váhu si časom zvyknete a túto ich nevýhodu rýchlo prehliadnete.

Riad nedoporučujeme umývať v umývačke, pretože saponáty či iné čistiace prostriedky zvyšujú možnosť korózie. Stačí dodržiavať správne pravidlá skladovania a údržby a máte o riad postarané na pekných pár rokov.

Liatinové výrobky so smaltovanou povrchovou úpravou

Pri smaltovanej verzii sa uskladnenia jedla v ňom nemusíte báť. Riad s povrchovou úpravou smaltu je možné umývať aj so saponátom, drôtenku však nepoužívajte, hrozí poškodenie smaltovanej vrstvy napovrchu.

Na vynikajúce vlastnosti liatiny chceme poukázať aj pri liatinových kotlíkoch. Teplo je rovnomerne rozvádzané po celej ploche, takže tieto kotlíky sú stvorené na pomalé a dlhšie varenie. Jedlo – obzvlášť guláš varený v liatinovom kotlíku, má výnimočnú chuť. K dispozícii máme aj rôzne liatinové doplnky – pomocníkov či už do kuchyne, alebo na outdoorové varenie, skvelé liatinové wok panvice, v ktorých behom chvíľky ukuchtíte pokrm aj pre viacerých stravníkov. Liatinový riad si jednoducho zamilujete a čim viac ho budete používať, tým viac s ním budete spokojní. 

Diskusia