Milí zákazníci, z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu môže doručenie expresnej zásielky zo strany Slovenskej pošty meškať. Slovenská pošta počas núdzového stavu negarantuje doručenie na nasledujúci pracovný deň po podaní zásielky.

Váš nový smaltovaný riad máte doma a najradšej by ste začali rovno variť. Pozrite sa najskôr, čo by ste mali urobiť pred ich prvým použitím.

Smaltované hrnce si našli pevné miesto v našej ponuke a zákazníci, ktorí hľadajú kvalitu a tradíciu ich kúpou určite chybu neurobia. Dnes sa pozrieme na odporúčania výrobcu, čiže informácie budú z pravej ruky.

Smaltovaný riad

Čisto nové smaltované hrnce vôbec nemusia byť také čisté ako sa na prvý pohľad zdá. Prach, malé čiastočky kartónu a iného obalového materiálu sú súčasťou snáď každej zásielky. Pred prvým použitím je nutné riady dobre poumývať a nechať čistú vodu v každom hrnci prejsť varom. Prázdny hrniec v žiadnom prípade nepatrí na plameň horáka alebo rozpálenú platňu. Podobne by sme nemali horúce hrnce prudko chladiť studenou vodou. Určite každá gazdinka chce variť nielen chutne, no aj ekonomicky a z toho dôvodu by priemer platne alebo plameň horáka nemal presiahnuť okraj hrncov. Okrem možnosti, že sa poškodia drevené alebo plastové kovania ak ich riad má, postupne dochádza aj k nadmernému opotrebovaniu a znečisteniu vonkajšieho smaltu (platí pri otvorenom plameni horáka). 
Riady, ktoré majú nekovové úchyty, nepoužívajte v rúre (ak výrobca neuvádza inak). 
Znečistené riady umývajte teplou vodou a vhodným čistiacim prostriedkom. Pripálený pokrm nechajte najskôr dobre odmočiť a k jeho odstráneniu nepoužívajte oceľovú drôtenku ani čistiace prostriedky, ktoré obsahujú brúsne materiály. Spôsobíte tým postupné a trvalé poškodenie smaltovanej vrstvy. Drevené časti ako úchyty len opláchnite a ihneď osušte.

Riady s teflónovým povrchom (panvice)

Aj tu samozrejme platí, že pred prvým použitím treba riad poumývať a vysušiť. Teflónový povrch pred prvým použitím potrite olejom alebo tukom. Teflón ako nepriľnavý povrch stačí väčšinou umyť v horúcej vode a vyčistiť kuchynskou špongiou. Nikdy nepoužívajte oceľovú drôtenku. 250°C je hraničná teplota, ktorej sa môžu riady vystaviť a používať. Výrobca však odporúča pre najlepšie výsledky používanie nízkych a stredných teplôt. Ak predsa len potrebujete variť pri vysokej teplote, nezabudnite riady najskôr predhriať na niekoľko minút pri strednej teplote a použite olej alebo tuk. Na indukčných a elektrických spotrebičoch dodržiavajte pokyny dané výrobcom. Pri plynových varičoch výrobca odporúča používať liatinovú platňu, čím dochádza k rovnomernému rozvodu tepla.
Pri varení nepoužívajte kovové náradie, vhodné sú drevené alebo plastové. Taktiež nikdy nekrájajte pokrmy priamo v riadoch.

 

 

Ak budete dodržiavať týchto niekoľko jednoduchých odporúčaní, vaše smaltované riady vám budú robiť radosť dlhé roky. O tejto skutočnosti sa už v minulosti presvedčila nejedna domácnosť.

Pozrite sa na našu ponuku smaltovaných hrncov a možno niektorá zo sád bude o nedlho zdobiť aj vašu kuchyňu.