Bravčový guláš z kotlíka
Aj u nás cez víkend rozvoniaval gulášik a naozaj ho bolo cítiť široko ďaleko :)
Aby sme mohli začať variť, museli sme najprv pripraviť kotlinu. Najskôr sme zložili dymovod ku kotline, naložili ju drevom a počkali sme, kým sa urobí pahreba. Následne sme na kotlinu s priemerom 31 cm položili 10 litrový smaltovaný kotlík a mohli sme začať.
Nakrájali sme asi kilo a pol cibule nadrobno a opražili sme ju na oleji. Potom sme pridali 2 kilá bravčového pliecka na kocky a nechali poriadne opražiť spolu s cibuľkou. Už pri tomto kroku sa nám zbiehali sliny. Keď mäsko pustilo šťavu, pridali sme gulášové korenie, sušený aj čerstvý pretlačený cesnak, majoránku, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku a paradajkový pretlak. Kto chce, môže pretlak nahradiť čerstvými paradajkami (lepšie bez šupky) alebo lečom. Pridali sme vodu a nechali na miernom ohni dusiť. Keď bolo mäso už skoro hotové, do kotlíka sme pridali 2 kilá zemiakov, ktoré sme nakrájali na štvrťky a varili sme do zmäknutia. Musím sa priznať, že moja manželka varí výborný guláš, no s týmto kotlíkovým sa nedá porovnať. Určite chutil lepšie aj preto, lebo každý priložil ruku k dielu. Guláš sme pripravovali pri krásnom slnečnom počasí a hlavne s dobrou náladou. To všetko sa podpísalo pod náš prvý kotlíkový guláš. Na varenie sme použili 10 litrový kotlík, z ktorého vyšlo cca 20 porcií, no kotlík nebol úplne plný, takže aj s rezervou. Nezabudnite pokrm po vychladnutí premiestniť do inej nádoby a kotlík dobre vyumývať, kotlinu vyčistiť od pahreby a set nachystať na ďalšiu príležitosť, ktorých bude určite neúrekom. Prajeme vám dobrú chuť!
Diskusia