Milí zákazníci, z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu môže doručenie expresnej zásielky zo strany Slovenskej pošty meškať. Slovenská pošta počas núdzového stavu negarantuje doručenie na nasledujúci pracovný deň po podaní zásielky.

Ste majiteľom kotliny pod kotlík alebo rozmýšľate o jej kúpe? Viete akým spôsobom v kotline regulovať silu a intenzitu plameňa? Stručné informácie nájdete v článku.

Ako rýchlo sa nám uvarí guláš v kotlíku záleží od viacerých faktorov. Samozrejme je to veľkosť samotného kotlíku, no v neposlednom rade celkový čas ovplyvní aj intenzita plameňa.


Tu nám možno príde na um myšlienka s jednoduchou rovnicou: malý plameň = dlhý čas varenia a naopak veľký plameň = krátky čas varenia. Je to naozaj tak?

oheň v koltine_1

Áno aj nie. V zjednodušenom pohľade je to pravda, no tá skutočná pravda ako tu už často býva, je niekde uprostred. Rozložiť v kotline obrovský oheň a naivne dúfať, že o pár minút budeme mať chutný guláš je trúfalé a nesprávne. Čo tým dosiahneme? No minimálne riadne pripálený povrch kotlíku a suroviny, ktoré sme použili na varenie budú...diplomaticky to nazvime...ťažko stráviteľné. A to už neberieme do úvahy také, na prvý pohľad neviditeľné „drobnosti“ ako je razantne znížená životnosť kotliny a aj samotného kotlíku ak sa nepoučíme a budeme tento štýl varenia praktizovať opakovane.

 

Teraz sa pozrieme na druhú možnosť. Máme čas, v kotlíku je všetko pripravené a my s dobrým úmyslom šetriť kotlík, kotlinu rozložíme plamienok o veľkosti väčšej sviečky. Deň nám krásne plynie, nálada je výborná, sme vonku...a o to predsa ide...len ten guláš je stále akýsi studený, v tom lepšom prípade sa z kotlíku mierne parí, no k bodu varu nám stále pár stupňov chýba. A v hlavách prítomných sa čoraz viac objavuje otázka, že čo to vlastne bude dnes na večeru?

 

Poďme sa teda rýchlo pozrieť na „zlatú strednú cestu“ Kotliny pod kotlík ponúkané v našom e-shope sú bez priamej možnosti regulácie prístupu vzduchu k ohňu, čo však neznamená, že nebudeme mať vôbec žiadnu kontrolu nad intenzitou plameňa.


Všetci chatári, chalupári a gulášmajstri dobre vedia, že v tomto prípade vieme jednoducho a najlepšie kontrolovať intenzitu plameňa v kotline veľkosťou prikladaného dreva. To znamená, že ak chceme silný plameň, prihodíme viac menších a suchých polienok, naopak veľkým kusom dreva docielime menší plameň. Drevo by však nemalo byť príliš vlhké, pretože v opačnom prípade bude vedľajším efektom  dokonalé zaúdenie prítomných...

 

Viac o kotlinách pod kotlíky sa dočítate napriklad aj v našom blogu.