Ktorá možnosť vám viac vyhovuje a čo jednotlivé riešenia so sebou prinášajú, sa dočítate v článku v ktorom rozoberáme výhody a nevýhody týchto kombinácií.

Už viete aký veľký kotlík si kúpite a ďalším faktorom pri rozhodovaní môže byť, či kúpiť kotlík s kotlinou alebo kotlík s trojnožkou.

Každé riešenie ako to už býva, má svoje výhody aj nevýhody. Pozrime sa na jednotlivé varianty bližšie.

Pre kotlík s kotlinou sú to nasledujúce výhody

kotlík s kotlinou

  1. Stabilita pri varení
    kotlina je pevná základňa, miešanie je jednoduché, možnosť použiť aj panvicu namiesto kotlíku
  2. Rýchlejšie uvarenie, menšia spotreba dreva
    tým, že oheň horí v uzatvorenej kotline, je únik tepla minimálny
  3. Žiadne ohniská
    kotlinu si umiestnite takmer kdekoľvek, na trávnik, na terasu...a to bez toho aby ste povrch poškodili
  4. Zmena počasia
    ak sa náhle rozprší, kotlina sa dá preniesť niekam pod strechu, prípadne dážď oheň v kotline neuhasí

Naopak k nevýhodám oproti trojnožke by sme mohli zaradiť

  1. Horšia manipulácia
    kotlina s kotlíkom je skôr vhodná ako stála pomôcka na varenie gulášu na chate, záhrade, jej časté prenášanie na veľké vzdialenosti je menej praktické
  2. Životnosť
    Aj keď kotlina vydrží naozaj dlho (záleží od frekvencie, spôsobu používania a uskladnenia), časom bude potrebná jej výmena

Pozrime sa teraz, čo môžeme povedať o kotlíku s trojnožkou. Medzi výhody tejto kombinácie patrí

Kotlík s trojnožkou

  1. Flexibilita
    trojnožku s kotlíkom jednoducho zbalíte, v aute nezaberie veľa miesta. Prenesiete si ju kamkoľvek aj v ruke, na stanovačku, na ryby...
  2. Cena
    je to lacnejšie riešenie ako v kombinácií s kotlinou
  3. Životnosť
    trojnožka je prakticky nezničiteľná a hlavne v nerezovom prevedení vydrží takmer všetko
  4. Umiestnenie na nerovnom povrchu
    trojnožku bez problémov dokážete rozložiť aj na nie ideálnej rovine
  5. Kontakt s ohňom
    je fajn, len tak si sedieť a pozerať do ohňa... :)

Čo sa týka nevýhod

  1. Menšia stabilita
    miešať guláš v kotlíku, ktorý je zavesený na trojnožke môže byť niekedy náročnejšie a aj použitie napríklad grilovacej panvice na retiazke nemusí každému vyhovovať
  2. Zmena počasia
    Ak sa rozprší, oheň nie je chránený, nedá sa len tak zobrať a preniesť
  3. Dlhšia doba prípravy jedla a viac dreva
    teplo z otvoreného ohniska uniká všade okolo a tak varenie bude o niečo dlhšie a miniete aj viac dreva.
  4. Nutnosť mať ohnisko
    ak je vaša záhrada jeden krásne kosený trávnik, možno máte problém kam s ohniskom.

Pri každom riešení si určite každý nájde celý rad ďalších výhod a aj nevýhod, konečné rozhodnutie by malo prísť až po zvážení všetkých okolností.

Guláš však bude určite chutiť rovnako dobre, nech sa už rozhodnete pre kombináciu kotlíku s kotlinou alebo s trojnožkou.

 

NOVINKA roku 2019!!! Kotlíkové sety na vysokých nohách - prečítajte si viac informácií v našom blogu.

Diskusia