Milí zákazníci, z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu môže doručenie expresnej zásielky zo strany Slovenskej pošty meškať. Slovenská pošta počas núdzového stavu negarantuje doručenie na nasledujúci pracovný deň po podaní zásielky.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým aká je vlastne história a pôvod kotlíku na guláš? Prečítajte si náš krátky článok a možno budete prekvapení ako dlho kotlíky slúžia ľudstvu.

Kotlík na guláš, staroveký pomocník

Býva nenápadným hrdinom mnohých osláv a často tiež neprávom opomínaným, podstatným detailom pre prípravu všetkými chváleného jedla – kotlík na guláš. Možno ste nikdy nerozmýšľali, že ten úplne obyčajný kotlík, v ktorom si s rodinou, alebo partiou varíte vaše obľúbené jedlá, má dlhú a bohatú históriu a je už oddávna neoceniteľným pomocníkom ľudstva.

 Prvotný pôvod kotlíku je žiaľ prakticky nedohľadateľný. Vyskytuje sa v kronikách národov naprieč celým svetom. Ak sa však zameriame na kotlíky tak ako ich poznáme dnes, pátranie nás zavedie vlastne celkom neďaleko, konkrétne do Maďarska.

 Tu sa cca v 10 storočí nášho letopočtu vynára predchodca dnešných kotlíkov. Býval neoddeliteľným spoločníkom kočovného kmeňa Hunov, ktorý je nám z dejepisu určite dobre známy. Samozrejme v tom čase ešte o kovových kotlíkoch, nieto ešte o antikorových, alebo smaltovaných ani nesnívali, najčastejšie ich vyrábali z hliny a s dnešnými kotlíkmi mali spoločný snáď len tvar.

 Práve s Hunmi a neskôr s ich nástupcami, Maďarmi je história kotlíka spojená snáď najviac. Boli to práve oni kto priviedol varenie v kotlíku priam k dokonalosti. A ak napríklad používate kotlík na varenie gulášu, určite nám dáte za pravdu, že Maďarom je za čo poďakovať. V Maďarsku patrí kotlíková gastronómia doteraz medzi národný folklór  a starší z nás si určite spomenú na termín gulášový socializmus, ktorý vzťah Maďarov k tomuto jedlu a jeho príprave vyjadruje asi najlepšie.

 Z Maďarska to k nám kotlík s gulášom ďaleko nemali a postupom času sa kultúra varenia jedla v kotlíku nad ohňom pomerne rýchlo rozšírila aj na naše územie. Tak ako v zahraničí, aj u nás sa postupom času a vývojom pecí, rúr a sporákov stalo z nutnosti varenia v kotlíku nad ohňom skôr príjemná kratochvíľa, ale aj dnes môžeme bez preháňania tvrdiť, že cez víkendy na chatách a chalupách varenie jedla v kotlíkoch spoľahlivo funguje a počas leta snáď aj vyhráva nad akýmkoľvek iným spôsobom varenia.

 Hlinené kotlíky našťastie ostali v histórii a vy si dnes môžete vybrať z množstva tvarov a typov kotlíkov. Od smaltovaných kotlíkov, cez medené kotlíky až po kotlíky z nerezu, antikorové kotlíky, alebo liatinové kotlíky, každý si vyberie podľa svojich chutí preferencií a samozrejme odporúčaní priateľov a majstrov vo varení gulášu.

Ak si teda najbližšie budete variť guláš, alebo iné jedlo v kotlíku, alebo si budete chcieť nejaký ten kvalitný kotlík kúpiť, tak si spomeňte, že si nekupujete len obyčajný hrniec ale podstatnú súčasť vývoja ľudstva.