Slivkový lekvár z kotlíka

Zabíjačkový kotol nemusí byť len na zabíjačky. Využite jeho veľkosť a uvarte si v ňom skvelý slivkový lekvár.

Nie je nič lepšie ako domáci slivkový lekvár varený podľa receptu starých mám bez akýchkoľvek chemických prísad. V tomto prípade nepoužívame kotlík ale starý dobrý zabíjačkový kotol, pretože čím viac lekváru, tým lepšie pre celú famíliu. Kotol je vhodný aj preto, lebo má veľký obvod a tekutina sa počas varenia rýchlo vyparuje. Základom receptu je čerstvé ovocie (čím zrelšie, tým sladší lekvár) a trochu cukru, nič viac. Predstavte si, akú dobrotu vieme z týchto dvoch surovín vykúzliť dlhým a pomalým varením.

Postup na prípravu slivkového lekváru v kotlíku

Dobre umyté slivky vykôstkujeme, namelieme na mlynčeku a dáme do kotla. Tradičný a kvalitný lekvár sa varí aj niekoľko hodín a je naozaj veľmi dôležité ho stále miešať, aby neprihorel. Dokáže sa pripáliť nielen na dno kotla ale aj po stranách, takže si pri jeho varení treba skutočne zamakať. Pripálený lekvár chytí horkastú chuť a to predsa nechceme. Počas procesu varenia ešte s cukrom počkajte. Pridajte ho pred dovarením, kedy lekvár ochutnáte a zistíte, koľko ho treba. Všetko záleží od toho, ako sladké slivky máte v kotli, takže množstvo pridaného cukru je na každom z vás. Kto chce, môže pridať aj trošku škorice, ktorá lekvár krásne rozvonia.

Po dovarení ho ešte zahorúca nalejte do sterilizovaných pohárov, vrch potrite troškou stolového oleja – prevencia proti plesniam a zaviečkujte. Takto pripravený lekvár vydrží aj niekoľko rokov.

Znie to možno jednoducho, no naše staré mamy by vám o procese varenia „povidiel“ vedeli rozprávať. Odporúčame si k vareniu prizvať pomocnú ruku, možno aj viac. Isto sa budú hodiť na toľko hodín varenia :) Takže komu sa nelení, tomu sa zelení na dobrý lekvár. Samozrejme sa nezabudnite vašim pomocníkom odvďačiť niekoľkými pohárikmi tejto skvelej tmavej pochúťky.

Hotový slivkový lekvár je ako stvorený do múčnikov. Použiť sa dá skoro všade. Pripravte si rožteky, šatôčky, pečené buchty, tradičné moravské koláče či perky so slivkovým lekvárom. U nás používame povidla veľmi jednoducho, veľkou lyžicou na maslový chlieb. Prajeme dobrú chuť.

Slivkový lekvár z kotlíka