Váš nový smaltovaný riad máte doma a najradšej by ste začali rovno variť. Pozrite sa najskôr, čo by ste mali urobiť pred ich prvým použitím.

Smaltované hrnce si našli pevné miesto v našej ponuke a zákazníci, ktorí hľadajú kvalitu a tradíciu ich kúpou určite chybu neurobia. Dnes sa pozrieme na odporúčania výrobcu, čiže informácie budú z pravej ruky.

Smaltovaný riad

Čisto nové smaltované hrnce vôbec nemusia byť také čisté ako sa na prvý pohľad zdá. Prach, malé čiastočky kartónu a iného obalového materiálu sú súčasťou snáď každej zásielky. Pred prvým použitím je nutné riady dobre poumývať a nechať čistú vodu v každom hrnci prejsť varom. Prázdny hrniec v žiadnom prípade nepatrí na plameň horáka alebo rozpálenú platňu. Podobne by sme nemali horúce hrnce prudko chladiť studenou vodou. Určite každá gazdinka chce variť nielen chutne, no aj ekonomicky a z toho dôvodu by priemer platne alebo plameň horáka nemal presiahnuť okraj hrncov. Okrem možnosti, že sa poškodia drevené alebo plastové kovania ak ich riad má, postupne dochádza aj k nadmernému opotrebovaniu a znečisteniu vonkajšieho smaltu (platí pri otvorenom plameni horáka). 
Riady, ktoré majú nekovové úchyty, nepoužívajte v rúre (ak výrobca neuvádza inak). 
Znečistené riady umývajte teplou vodou a vhodným čistiacim prostriedkom. Pripálený pokrm nechajte najskôr dobre odmočiť a k jeho odstráneniu nepoužívajte oceľovú drôtenku ani čistiace prostriedky, ktoré obsahujú brúsne materiály. Spôsobíte tým postupné a trvalé poškodenie smaltovanej vrstvy. Drevené časti ako úchyty len opláchnite a ihneď osušte.

Riady s teflónovým povrchom (panvice)

Aj tu samozrejme platí, že pred prvým použitím treba riad poumývať a vysušiť. Teflónový povrch pred prvým použitím potrite olejom alebo tukom. Teflón ako nepriľnavý povrch stačí väčšinou umyť v horúcej vode a vyčistiť kuchynskou špongiou. Nikdy nepoužívajte oceľovú drôtenku. 250°C je hraničná teplota, ktorej sa môžu riady vystaviť a používať. Výrobca však odporúča pre najlepšie výsledky používanie nízkych a stredných teplôt. Ak predsa len potrebujete variť pri vysokej teplote, nezabudnite riady najskôr predhriať na niekoľko minút pri strednej teplote a použite olej alebo tuk. Na indukčných a elektrických spotrebičoch dodržiavajte pokyny dané výrobcom. Pri plynových varičoch výrobca odporúča používať liatinovú platňu, čím dochádza k rovnomernému rozvodu tepla.
Pri varení nepoužívajte kovové náradie, vhodné sú drevené alebo plastové. Taktiež nikdy nekrájajte pokrmy priamo v riadoch.

Ak budete dodržiavať týchto niekoľko jednoduchých odporúčaní, vaše smaltované riady vám budú robiť radosť dlhé roky. O tejto skutočnosti sa už v minulosti presvedčila nejedna domácnosť.

Pozrite sa na našu ponuku smaltovaných hrncov a možno niektorá zo sád bude o nedlho zdobiť aj vašu kuchyňu.

Diskuse