Ak vás už omrzelo variť pokrmy z mäsa a patríte k milovníkom húb, máme tu pre vás rýchly a jednoduchý recept na hubový perkelt. Chutiť bude určite ešte viac, ak si hríby nazbierate vlastnoručne. Po príjemnej prechádzke lesom na hríby z kotlíka určite dostanete chuť:)

Aký kotlík na guláš zvolíme?

Kotlík tentokrát postačí aj menší, hríby obsahujú veľa vody a ich objem sa počas varenia zmenší.

U nás do perkeltu z hríbov používame najčastejšie lahodnú a navyše zdravú hlivu ustricovú. Okrem hlivy je základnou ingredienciou nášho receptu cibuľa, ktorá hrá v tomto pokrme veľmi dôležitú úlohu (krásne perkelt zahustí).

Ďalej si nachystajte bravčovú masť, soľ, cesnak, červenú paprika, mletú rascu, čierne korenie a smotanu na varenie pre zjemnenie.

POSTUPUJEME NASLEDOVNE:

Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme dozlatova. Medzitým pridáme mletú rascu, soľ, čierne korenie, prelisovaný cesnak a červenú papriku – všetko spolu prepražíme.

Hlivu očistíme, zbavíme koreňa, nakrájame na pásiky a pridáme k orestovanej cibuli. Vodu veľmi pridávať nemusíte, hliva pustí dosť šťavy.

Varíme spolu do zmäknutia a na konci prilejeme smotanu na varenie. K hotovému perkeltu môžete zvoliť čerstvý krajec chleba alebo cestoviny. Recept nie je náročný na prípravu a je chutný, tak neváhajte a vyskúšajte ho. Nebojte sa podávať ho v malých servírovacích kotlíkoch. My Vám už poprajeme len dobrú chuť.

Diskuse