Viete akú starostlivosť treba venovať oceľovým panviciam na paellu aby zostali dlho pekné a spoľahlivo nám slúžili? Prečítajte si, že to vôbec nie je náročné.

Ako sa správne postarať o oceľovú paella panvicu.

Tušíte správne, dnes sa budeme zaoberať umývaním riadu, presnejšie napísané ako správne vyčistiť a zakonzervovať oceľovú paella panvicu po jej použití. Možno sa to bude zdať niekomu náročne, keď tomu treba venovať samostatný článok, no naozaj to nie je vôbec žiadna mágia.

Takže dojedli sme a na rad prichádzajú povinnosti okolo našej panvice aby nám slúžila dlhé roky. Ako prvé ju napustíme teplou vodou, môžeme pridať aj kvapku čistiaceho prostriedku a necháme pôsobiť. Čas je závislý od miery znečistenia ale to každý, kto varí a hlavne umýva dobre vie. Potom vodu vylejeme, na mokrú kvalitnú jemnú nerezovú drôtenku, pri slabšom znečistení na hubku, nanesieme bežný tekutý čistiaci prostriedok a povrch dôkladne vyčistíme kruhovými pohybmi.

Panvica na grilovanie

Toto zopakujeme aj na spodnej strane panvice, ktorá je znečistená od ohňa – ak sme ju použili na prípravu jedla v kotline. Zvyšky jedla a vody znovu vylejeme, paella panvicu opláchneme pod tečúcou vodou a handričkou vyutierame do sucha.  Na zakonzervovanie a ochranu pred hrdzou použijeme niekoľko kvapiek jedlého oleja, ktorý bežne používame v kuchyni. Olej handričkou rozotrieme po celom povrchu.

Tým je základná starostlivosť ukončená a naša panvica je chránená a pripravená na ďalšie použitie. 

Ak ju však nebudeme používať počas dlhšej doby, je dobré urobiť ešte jeden krok. Celú panvicu zabalíme do papiera, prelepíme páskou a vložíme ju do sáčku, ktorý zabráni prístupu vlhkosti.

Ako vidíte, starostlivosť o oceľovú paella panvicu vôbec nie je zložitá a oplatí sa investovať tých pár minút do údržby. Naše potešenie pri príprave jedla a úžitok  sa tým predĺži o mnoho rokov.

Páčil sa vám tento článok, chcete ho odporučiť svojím známym? Zdieľajte ho.

Diskuse