Ako správne opekať + palice na opekaniePridané: 08.09.2017

Aj keď sa pomaly blíži jeseň a dni sa skracujú, mohlo by sa zdať, že večerné posedenia pri ohni sú čisto len letnou záležitosťou. Opak je však pravdou a tak vám prinášame článok o tom ako správne opekať a aké palice na opekanie možno použiť.

Po prázdninách sme sa všetci opäť vrhli do víru pracovných a školských povinností, no určite dokážeme oceniť príjemné posedenie pri ohníčku aj počas jesenných večerov. Možno si len chceme pripomenúť leto, možno sa chceme aj zohriať, keďže po zotmení sa citeľne ochladí a možno večerná opekačka patrí jednoducho k nášmu rituálu na chalupe alebo doma v záhrade.

Viete však ako správne opekať s ohľadom na naše zdravie? Podľa odborníkov ak nekonzumujeme opekané špekáčiky príliš často a vo veľkom množstve, nehrozia nám žiadne zdravotné komplikácie.

  1. Výber
    Dajte si záležať na kvalite. Výber toho, čo budeme opekať by sa nemal riadiť len cenou. Kvalitný výrobok s vysokým podielom mäsa by mal byť samozrejmosťou. Lacné náhrady zložené zo sójovej múky a rôznych prísad v podstate nie je možné ani opekať, pretože sa nám rozsypú.
  2. Úprava
    Druhým krokom by malo byť narezanie špekačky. Na oboch koncoch ju narežeme do kríža, približne do jednej tretiny dĺžky. Stred, kde bude palica na opekanie zostane neporušená.
  3. Chce to čas
    Slinky sa nám zbiehajú a najradšej by sme sa s chuťou pustili do jedla čím skôr. Buďme však trošku trpezlivý, pretože špekáčik sa najskôr musí nad ohňom prehriať. Až keď začne púšťať šťavu, je možné presunúť ho nad väčší oheň. Pozor nikdy neopekáme priamo v ohni ale  cca 10 cm nad plameňom a nezabudneme palicou otáčať.
    Snahou o rýchle prepečenie nám špekačka na povrchu zuholnatie a vo vnútri zostane studená. Všetky čierne spálené časti by sme mali odstrániť a to najmä ak ich budú konzumovať deti.
    Do zlatista opečený špekáčik doplníme chlebom a horčicou, prípadne chrenom alebo inou prílohou podľa chuti.
  4. Palice na opekanie
    Asi najčastejšie sa používajú palice z dreva. Možno lepšou a určite trvácnejšou náhradou sú palice na opekanie z nerezu. V našom e shope si môžete zakúpiť dva typy palíc. A to sadu 4 kusov palíc na opekanie v dĺžke 70 cm s jedným hrotom alebo palicu na opekanie s dvojhrotom 80 cm, tiež v sade 4ks.
    Tieto palice sa len tak ľahko nezlomia, nezhrdzavejú a sú vybavené drevenou rúčkou pre pohodlný úchop a opekanie. V dĺžke 80 cm majú na rúčke aj praktické očko na zavesenie.

Teraz stačí už len založiť oheň a pustiť sa do opekania, pokiaľ nám to dovolí počasie. Prajeme dobrú chuť.


Späť na zoznam článkov
Copyright 2015 - 2017 © topkotliky.sk